Deze vraag krijg ik vaak. Of ik sinds mijn studie orthomoleculair therapeut nog echt anders ben gaan eten en of ik verschil merk.
Ik dacht inderdaad dat ik altijd al gezond at.
Ik at gewoon een broodje als ontbijt of yoghurt met fruit en muesli. Als lunch weer wat broodjes met pindakaas of een plakje kipfilet oid. Tussendoor vaak een crackertje met kaas of wat fruit. En als avondeten gewoon verse groente, met aardappelen/pasta/rijst en soms wat vlees of vis.
Nu weet ik dat je op die manier zeker niet voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels vind je vooral in groente en fruit. Wanneer bij maar één maaltijd per dag groente eet kom je uit op 100 of 200 gram groente per dag.
Wil je voldoende vezels binnen krijgen dan zou je eigenlijk wel 400 tot 500 gram groente nodig hebben. Dit lukt alleen door vaker per dag groente te eten.
Zonder vezels geen goede darmwerking. En zonder goede darmwerking geen goede opname van voedingsstoffen.
Je gelukshormoon (serotonine) wordt ook in de darmen gemaakt. Dus gezonde darmen zorgen er ook voor dat je lekker in je vel zit. Ook staan je darmen in verbinding met je immuunsysteem.
Daarnaast liep ik veel hard. Dat ging prima, maar ik moest altijd wel wat eten voor het lopen en tijdens een lange duurloop kon ik ook zeker niet zonder sportvoeding.
Ook had ik meestal wel ergens een zeurend pijntje (de knie, achillespees, hamstring, etc). Tijdens een lange duurloop voel je heel goed of je lichaam in balans is of niet.
Nu weet ik dat je lichaam ongevoelig kan worden voor insuline. Insuline wordt aangemaakt om suiker op te nemen in je cellen. Wanneer je vaak en veel suiker binnenkrijgt (wat we met een gewoon Nederlands voedingspatroon wel vaak binnenkrijgen) kunnen je cellen ongevoelig raken voor insuline. Waardoor je lichaam steeds meer insuline gaat aanmaken zodra er suiker binnen komt.
Maar die suiker wordt slecht opgenomen in de cellen, dus je lichaam vraagt al snel weer om suiker. Zo blijf je de hele dag door trek hebben en voel je je slecht als je wat langer niet eet.
Door nuchter te bewegen o.a. kun je de gevoeligheid weer laten toenemen.
Ik kan nu makkelijk voor het ontbijt een rondje van 10km lopen of na een werkdag nog even voor het avondeten.
Veel fijner, geen last van de darmen die bezig zijn het met verteren. En ik hoef ook geen sportvoeding meer mee te nemen bij een wat langere duurloop.
Daarnaast werkt insuline ontstekingsbevorderend. Het werkt daarmee dus blessures in de hand. Een zeurend pijntje heb ik al een hele tijd niet meer gehad.
Ook kwam ik er d.m.v. de bloedtest (www.puurjorien.nl/embtest) achter dat ik gevoelig ben voor gluten en een aantal tekorten had (vit B12, magnesium en omega 3 vetzuren o.a.).
Door gluten te verminderen (niet makkelijk!) voel ik me veel beter. Geen ontstekingen, opgeblazen buik meer etc. Terwijl ik dit ook niet perse gelijk had na het eten van een broodje. Maar toch wel regelmatig aan het eind van de dag.
Door de tekorten aan te vullen heb ik meer energie en kan mijn lichaam beter herstellen van het sporten.
Ik ben benieuwd welk effect het allemaal gaat hebben bij een hardloopwedstrijd. Hopelijk kan ik dat binnenkort gaan uitproberen
Het komt er op neer dat ik niet wist dat ik me nog veel beter kon voelen en dat zeurende pijntjes, een opgeblazen buik en continu moeten eten er niet perse bij horen.
Naast voeding, is je hele leefstijl belangrijk. Zorgen voor ontspanning, voldoende slaap (voor mij het lastigst met twee kleine kindjes) en beweging dragen allemaal bij aan je gezondheid.
Wil jij ook meer inzicht in je gezondheid? Ik help je graag.
Komentar