top of page
Zoeken
  • Jorien Bouwmeester

Waarom is omega 3 (vette vis) zo belangrijk?

Je hoort het vaak. ‘Vette vis is heel goed voor je gezondheid.’ Waarom is die vette vis dan zo gezond? Vette vis bevat veel omega 3 vetzuren. Ondanks dat we weten dat vis zo gezond is, eten we het in Nederland niet heel veel. En zijn er veel mensen met een tekort aan omega 3 vetzuren.


Wat is omega 3?

Omega 3 is een groep van onverzadigde vetzuren: ALA (vind je vooral in plantaardige voeding), EPA en DHA (vind je in vette vis, schaaldieren en algen).

Je lichaam kan zelf geen ALA aanmaken, daarom moet je het binnenkrijgen via voeding. Uit ALA kan je lichaam EPA en DHA maken. Maar die omzetting van ALA naar EPA en DHA is niet erg efficiënt. Het lukt op die manier niet om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen. Daarom kun je het beste ook voedingsbronnen met EPA en DHA nemen zodat je voldoende van deze belangrijke vetzuren binnenkrijgt. Denk hierbij aan vette vis of schaaldieren, maar ook in eieren komt omega 3 voor.


Wat doet omega 3?

  • Je hele lichaam bestaat uit cellen. Je celwanden zijn afhankelijk van deze goede vetten. Ze zorgen ervoor dat de celwand (ook van de huidcellen) soepel blijft. Dit is heel belangrijk. Doordat de celwand soepel blijft kunnen voedingsstoffen en zuurstof goed worden opgenomen in de cel en afvalstoffen goed worden uitgescheiden. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam goed kan functioneren! Ongezonde vetten (transvetten, verzadigde vetten) zorgen juist voor een verharde celwand met alle gevolgen van dien.

  • Omega 3 werkt ontstekingsremmend in tegenstelling tot omega 6. Omega 6 zet de ontsteking aan (heel belangrijk!), omega 3 zet deze weer uit. Beide onverzadigde vetzuren zijn heel belangrijk, maar wel in de juiste verhouding. In ons Nederlandse eetpatroon zit vaak veel meer omega 6 dan omega 3. Het vlees dat we eten komt van dieren die vooral granen eten i.p.v. gras. Daarnaast eten we zelf veel granen (brood, pasta, etc.). Granen zijn een grote bron van omega 6. Ook eten we in Nederland vaak kant-en-klare producten. Chips/koekjes, crackers. Eigenlijk bijna alle in de fabriek gemaakte voeding bevat toegevoegde plantaardige olie, dit is zonnebloemolie. Ook een hele grote bron van omega 6.

  • Voldoende inname van EPA en DHA zorgt voor een verlaagde kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol.

  • DHA is super belangrijk voor je ogen.

  • Ook zijn er aanwijzingen dat omega 3-vetzuren mentale problemen zoals gedragsstoornissen (zoals ADHD), dementie en depressiviteit verminderen.

  • Bij zwangere vrouwen zorgt voldoende DHA voor een gezonde hersenontwikkeling en een goed netvlies van de baby.

Symptomen van een tekort aan omega 3

· Vermoeidheid

· Prikkelbaar

· Geheugenproblemen

· Droge huid/eczeem

· Hartklachten, hoge bloeddruk en vernauwing van de bloedvaten

· Grotere gevoeligheid voor infecties

· Menstruatiepijn

· Overgangsklachten

· Overgewicht


Hoeveel omega 3 is nodig?

De Gezondheidsraad adviseert om ten minste één portie vette vis per week te nuttigen. Dit staat gelijk aan circa 200 mg visvetzuren per dag. Lukt dit niet dan zou je een visolie/algenolie supplement kunnen nemen. Let er dan op dat de visolie een lage totox-waarde heeft (voor de zuiverheid). Een vloeibare visolie zorgt voor minder oprispingen.


Eet jij ook niet elke week vette vis (zalm, haring, makreel, sardientjes) en herken jij je in de klachten? In mijn praktijk verkoop ik visolie van Omegaflow. Ik heb voor deze visolie gekozen omdat deze olie vers en zuiver is. De visolie wordt gemaakt (van de filet-snijresten) van verse Arctische wilde kabeljauw. Dit betekent dat deze gemaakt is zonder overbevissing of nadelige effecten voor milieu, zeevogels, zeezoogdieren en lokale bevolking.


97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page